Historie
Historien om Møllerup Gods
Fra kongemord til hampeambassadør.
Historien om Møllerup Gods strækker sig helt tilbage til 1286, hvor Marsk Stig Hvide, der er den første kendte ejer af Møllerup Gods, blev dømt fredløs for mordet på Kong Erik Klipping. I dag drives godset som landbrug, jagtvæsen, eventvirksomhed og inkubationsmiljø for erhvervsrivende.
Familien Gamborg
1920-1939: Poul Carl
Skibsreder Poul Carl købte Møllerup i 1920 og gennemførte en omfattende renovering af den forfaldne hovedbygning. Han moderniserede landbrugsdriften og forbedrede infrastrukturen på godset, hvilket sikrede en mere effektiv produktion.1939-1967: Kiss Carl
Efter Poul Carls død overtog hans enke, Kiss Carl, driften af Møllerup. Hun fokuserede på at bevare godsets kulturarv og fortsatte moderniseringen af landbruget. Kiss Carl var også aktiv i lokalsamfundet og arbejdede for at styrke forbindelsen mellem godset og det omkringliggende område.1967-2002: Flemming von Lüttichau
Barnebarnet Flemming von Lüttichau overtog godset i 1967. Han implementerede bæredygtige landbrugsmetoder og styrkede skovdriften. I 1969 ombyggede han inspektørboligen til Hubertuskroen, som blev drevet som kro i en årrække.2002-2019: Anne Sophie og Stig Gamborg
I 2002 overtog Anne Sophie von Lüttichau og hendes mand, Stig Gamborg, Møllerup Gods. De diversificerede godsets aktiviteter ved at introducere hamp som en central afgrøde og udviklede event- og turismevirksomhed på stedet. Anne Sophie fortsatte med at drive landbruget og engagerede sig i bestyrelser for Nationalpark Mols Bjerge, Gammel Estrup og Sektionen for Større Jordbrug. Stig var drivkraften bag udviklingen af Møllerup som et inkubationsmiljø for nye virksomheder.2019-nu: Alexander og Josephine Gamborg
Sønnen Alexander Gamborg overtog godset i 2019 sammen med sin hustru, Josephine. Sammen arbejder de på at videreudvikle Møllerup med ambitionen om at sikre stedets bæredygtighed for fremtidige generationer.
Historien om Møllerup
Møllerup har en lang historie, fra Marsk Stig Hvide i 1200-tallet til i dag. Skibsreder Poul Carl købte godset i 1920, renoverede det, og det er siden gået i arv i familien. I 2019 overtog Josephine og Alexander Gamborg, som i dag driver Møllerup.
Atter en slægtsgård
Skibsreder Poul Carl købte Møllerup i 1920, og siden er godset gået i arv inden for denne slægt. Han renoverede den efterhånden forfaldne gård til det Møllerup er i dag med hjælp fra arkitekt Høeg Hansen fra Århus. Alt det indvendige af hovedbygningen blev revet ned og genopført med store højloftede rum, stuk og smukke egetræsgulve. Den port, der gik midt gennem huset blev sløjfet, og den nuværende indkørsel gennem parken blev etableret. Der blev lagt tegl på avlsgården, og voldgraven blev oprenset.
I 1939 overtog Poul Carls enke, Fru Kiss Carl, godset, og i 1967 overdrog hun det til barnebarnet Flemming Lüttichau. I 1969 ombyggede Flemming Lüttichau inspektørboligen til kro, som blev drevet som sådan under navnet Hubertuskroen.
Flemming Lüttichau overdrog godset til sin datter og svigersøn, Anne Sophie og Stig Gamborg i 2002. De lukkede efter få år kroen, renoverede bygningen og lejer den i dag ud til ferie og fest samt møder og events.
Der sker fortsat reparationer og vedligeholdelse for at bevare Møllerups gamle charmerende bygningsanlæg. Har du fået lyst til at se og høre mere, arrangerer vi gerne rundvisninger for selskaber og foreninger.
Skiftende ejere
Knud Gyllenstjerne opførte den nuværende hovedbygning i bindingsværk i begyndelsen af 1700-tallet, da den gamle borg ikke var ”fin” nok til hans vordende hustru, Elizabeth Rosenkrantz fra Rosenholm, der var plejedatter af Christian Skeel den Rige. Knud Gyllenstjerne døde tre måneder efter brylluppet, men de fik en datter sammen. Hun overtog gården i 1721, da også moderen Elizabeth døde.
Fra 1790-1796 ejede Frederik Christian Rosenkrantz Møllerup, og da han ikke havde mandlige arvinger, blev gården udbudt til auktion. Han ville ikke lade den gå ind i stamhuset Rosenholm, som hans broder skulle overtage efter ham. De var blevet uvenner, fordi broderen havde ladet sig “baronisere”. Den lange kontinuitet i slægts- og ejerskabet blev hermed brudt.
Fra 1796 var der skiftende ejere. I 1863 købte Frederik Ahlefeldt-Laurvig gården. I 1916 solgte hans barnebarn gården til sin forpagter, Wester, som i 1918 solgte til skibsreder Møller.
Marsk Stig og hans slægt
Marsk Stig Andersen Hvide af den magtfulde Hvide-slægt er den tidligst kendte ejer af Møllerup. Han var i sin tid den mest indflydelsesrige mand i Danmark efter kongen. I 1286 blev han dømt fredløs for mordet på Kong Erik Klipping, selvom det senere blev betvivlet om han faktisk gjorde det. Møllerup gik i arv eller blev handlet blandt slægtninge til Marsk Stig i de efterfølgende 500 år.
Kontakt Møllerup Gods
Har du spørgsmål? Kontakt os og lad os tage en uforpligtende snak
Vi sidder klar til at besvare ethvert spørgsmål, du måtte have, som du ikke får besvaret her på hjemmesiden. Så tøv ikke med at ringe eller skrive til os. Vi tager med glæde en helt uforpligtende snak med dig om dine planer.